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AGCO Statement On Capsaicin Positives

Published: July 20, 2020 5:15 pm ET

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The Alcohol and Gaming Commission of Ontario (AGCO) is aware that a number of horses in Ontario, and other jurisdictions in Canada, have received a positive test for capsaicin over the past several weeks.

The AGCO’s Equine Drug Unit is actively investigating these positive tests. As always, our priority is to conduct a fair and independent investigation to ensure the ongoing safety and integrity of horse racing in Ontario, as well as the health and welfare of equine athletes.

What is capsaicin?

Capsaicin is classified as a Class II drug, as per the Racing Commissioners International (RCI) Uniform Classification Guidelines for Foreign Substances 2020.

The Canadian Pari-Mutuel Agency (CPMA) issued a notice to the racing industry in September 2019 on the subject of capsaicin, and reminded veterinarians, racehorse trainers and owners that capsaicin is a prohibited substance in Canada due to its painkilling properties. The CPMA issued an update on June 23, 2020, and additional information on July 16, 2020.

Positive tests in Ontario

The first positive notification for capsaicin was called on June 25, 2020. Currently, there have been 11 capsaicin positive tests in Ontario.

• 9 Thoroughbreds (6 at Woodbine, 3 at Fort Erie)
• 2 Standardbreds (1 Hiawatha, 1 at Clinton)

Upon notification of the CPMA Certificate of Positive Analysis, all 11 horses were made ineligible for 15 days by AGCO Race Officials. No Trainers – or other licensees - have been suspended or otherwise penalized at this time.

At this time no individual licensee has received multiple positive tests for capsaicin. Multiple capsaicin positives will be dealt with on a case-by-case basis and all relevant circumstances, including prior positive tests, will be taken into consideration to determine if a penalty is appropriate.

The AGCO’s Equine Drug Program Process

The positive tests are being actively investigated in accordance with the AGCO’s Equine Drug Program Process.

Each case is being reviewed under the Stream 1 Process and is currently at the information gathering stage (Stage 5). The AGCO is extending the 15-day turnaround time at Stage 5 to ensure a thorough investigation that, among other matters, attempts to identify the source of the multiple positive tests.

The safety and integrity of the sport, and the health and welfare of the horse, are paramount to the AGCO. We are committed to completing an investigation that is both fair and independent to all involved. In this regard, the AGCO will continue working closely with the CPMA and other provincial regulators across Canada who are reviewing similar matters given the presence of capsaicin positives in other provinces.


Déclaration de la CAJO sur les tests positifs pour la capsaïcine

La Commission des alcools et des jeux de l’Ontario (CAJO) sait qu’un certain nombre de chevaux en Ontario, et dans d’autres territoires au Canada, ont reçu un test positif pour la capsaïcine au cours des dernières semaines.

L’unité anti-drogue équine de la CAJO enquête activement sur ces tests positifs. Comme toujours, notre priorité est de mener une enquête juste et indépendante afin de garantir la sécurité et l’intégrité des courses de chevaux en Ontario, ainsi que la santé et le bien-être des athlètes équins.

Qu’est-ce que la capsaïcine?

La capsaïcine est classée comme une drogue de classe II, conformément aux directives de classification uniforme des substances étrangères 2020 de la Racing Commissioners International (RCI).

L’Agence canadienne du pari mutuel (ACPM) a publié un avis à l’industrie des courses en septembre 2019 sur le sujet de la capsaïcine, et a rappelé aux vétérinaires, aux entraîneurs de chevaux de course et aux propriétaires que la capsaïcine est une substance interdite au Canada en raison de ses propriétés antidouleur. L’ACPM a publié une mise à jour le 23 juin 2020, et des informations supplémentaires le 16 juillet 2020.

Tests positifs en Ontario

La première notification positive pour la capsaïcine a été émise le 25 juin 2020. Actuellement, il y a eu 11 tests positifs à la capsaïcine en Ontario.

• 9 thoroughbreds (6 à Woodbine, 3 à Fort Erie)
• 2 standardbreds (1 Hiawatha, 1 à Clinton)

Dès la notification du certificat d’analyse positive de l’ACPM, les 11 chevaux ont été rendus inadmissibles pendant 15 jours par les responsables des courses de la CAJO. Aucun entraîneur - ou autre titulaire de licence - n’a été suspendu ou autrement pénalisé à ce jour.

À l'heure actuelle, aucun titulaire de licence n'a reçu de multiples tests positifs pour la capsaïcine. Les cas de tests positifs multiples pour la capsaïcine seront traités au cas par cas, et toutes les circonstances pertinentes, y compris les tests positifs antérieurs, seront prises en considération pour déterminer si une sanction est appropriée.

Le processus du Programme de contrôle anti-dopage des chevaux de la CAJO

Les tests positifs font l’objet d’une enquête active conformément au processus du Programme de contrôle anti-dopage des chevaux de la CAJO.

Chaque cas est examiné dans le cadre du processus du volet 1 et se trouve actuellement au stade de la collecte d’informations (étape 5). La CAJO prolonge le délai d’exécution de 15 jours à l’étape 5 afin de garantir une enquête approfondie qui, entre autres, tente d’identifier la source des multiples tests positifs.

La sécurité et l’intégrité du sport, ainsi que la santé et le bien-être du cheval, sont primordiaux pour la CAJO. Nous nous engageons à mener à bien une enquête qui soit à la fois équitable et indépendante pour toutes les parties concernées. À cet égard, la CAJO continuera à travailler en étroite collaboration avec l’ACPM et les autres organismes de réglementation provinciaux du Canada qui examinent des questions similaires compte tenu de la présence de tests positifs à la capsaïcine dans d’autres provinces.

(AGCO)


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